Zucht, zucht, wat een hitte. De temperaturen stijgen, we lopen naar de dertig graden. De planten verdrogen, water,water. Sommigen hebben het loodje al gelegd, dat wordt vervangen later in de herfst. Als ik mijn tuin zo inspecteer zie ik nog net hoe mijn buur naar de achterdeur loopt. Hé, buur ik ben hier.

Kunnen we bij je achter in de schaduw zitten? Het zweet loopt me de rug op. Ja, kom er aan, roep ik, ga maar vast. Ben benieuwd wat hij nu weer heeft.

 

Terwijl ik wat drinken haal hoor ik mijn buur zeggen, ben lid geworden buur.

Lid waarvan. Ik ben ook lid van verschillende dingen maar jij? Van de plaatselijke voetbalvereniging natuurlijk, buur. Heb me aangemeld als doelman. Ze waren wat dolblij, ze hadden een tekort aan doelmannen. Tjonge, zei ik, en welk elftal wordt het. Ik begin in het derde elftal natuurlijk, hierna zal ik stijgen met stip naar het eerste elftal. Man ,ben in bloedvorm, ik voel het. Ja, ja dat zal wel en al druk aan het trainen? Nee, nog niet de trainingen moeten nog beginnen, man. Het is nu vakantie. Zie je het al voor je buur? Ik doelman van het eerste elftal. Heb nog gesproken met de man die ze het “wonder van de Vonder” noemen. De man die jaren tussen de doelpalen heeft gestaan in het eerste elftal. En wat zei die vroeg ik. Nou buur, hij zei als ik wat kilo’s kwijt zou raken het best wat kon worden. Nou dat mogen dan zeker wel 20 kilo”s worden zei ik. Om te beginnen zou ik het bier maar laten staan, minder snackjes eten, en wat meer in beweging komen. Buur, jij kunt ook altijd iets verpesten zei hij. Nee, buur, dat is de realiteit. Kijk je zelf daar eens zitten. Een kop als een biet, een dikke bierpens, en je puft al als een gek als je van huis hier naartoe komt. Dat houdt in buur, je hebt de conditie van een slak, hij komt vooruit maar vraag niet hoe. Ik zou in plaats om hier te zitten, direct wat rondjes gaan lopen, de fiets pakken of te gaan zwemmen om je conditie op te krikken. Nou jij hebt zelf ook geen conditie buur, je bent misschien wat lichter dan mij maar verder….

 

Buur jij wilt toch zo graag tussen de palen staan of niet. Jij wilt zo graag in het eerste elftal, nou dan moet je daar wel wat voor over hebben. Anders direct maar annuleren die zaak. Ik zal je nog eens wat vertellen, alleen maar afkraken die handel bromde buur. Wacht maar als ze me het beest van de Geest gaan noemen. Ja, ja zei ik, het beest van de Geest, dan moet er heel wat gebeuren buur. Het wordt eerder met hem tussen de palen wordt ballen uit het netje halen. Buur kon er niet om lachen. Niet grappig zei er.

Je vroeg erom buur, maar verder nog iets meegemaakt? Nee. Nou mooi dan zijn we uitgepraat zei ik.

 

Wat vond je van dit gesprek.